Sezam – nejen zdobení hamburgerových bůlek

I když si jej často možná nevšimneme, sezam se nachází ve velké spoustě nejrůznějších potravin, ať už třeba na hamburgerových bůlkách, oblíbeném asijském pokrmu shushi, nejrůznějším pečivu a dalších. Proč bychom ale těmto malinkatým semínkům měli věnovat vůbec nějakou pozornost? Než vám na tuto otázku odpovím, pojďme se trošku podívat na to, odkud sezam pochází a také trochu na jeho historii.Sezamové placičky
Sezam Naklíčeno.cz, celým jménem sezam indický, má velice dlouhou historii. První zmínky o tomto velice oblíbeném koření, které bývá nejčastěji světle žluté, krémové, ale třeba i černé barvy, pochází již z 3. tisíciletí před naším letopočtem. Velice často bývá považován za vůbec nejstarší rostlinu, která se používá k získávání oleje, ke kterému se ještě dostaneme. V přírodě na sezam běžně nenarazíme, jedině, že bychom vyrazili do Afriky, kde se divokým variantám přímo daří. Velice důležité postavení ale také zaujímá v tradiční Čínské medicíně, kde je obdivován hlavně pro své léčivé schopnosti.
Svou oblibu si získal hlavně díky bohatě zastoupeným látkám, jež naše tělo potřebuje ke správné funkci, jak je například hořčík, vápník, draslík, beta karoten nebo zinek. Nejvíce vyzdvihovány jsou jeho pozitivní dopady na kvalitu kostí, imunitní systém, chudokrevnost, kvalitu nehtů, vlasů a zubů, ale také například na plodnost. Používán je také jako mazadlo na spáleniny, které pokožku zklidní a zrychlí její zotavování. placičky se sezamemDopřávat by si sezam měli i ženy, jelikož napomáhá ke zmírnění bolestí při menstruaci, ale také proto, že usnadňuje průchod menopauzou, tzn. zmírňuje návaly horka a uvádí váš spánek zase zpět do normálních kolejí. V čínské medicíně se také věří, že tyto malá semínka prodlužují délku života.
V obchodech na sezam můžete narazit v podobě klasických semínek, nebo v podobě oleje a pasty, které se získávají jejich drcením. Pastu, které je známá spíše pod označením tahini, pak můžete lehce přidávat do nejrůznějších jídel, salátů, ale také do dezertů, kterým dodá krémovou a lehce oříškovou chuť.